torstai 1. elokuuta 2013

Tiroli 2013 - 3. Söll

"Wilder Kaiser -vuoriston sylissä lepäävään Sölliin saavutaan ulkoilemaan upeassa luonnossa. Henkeäsalpaavia näkymiä voi ihailla myös nousemalla kabiinihissin kyytiin - se kuljettaa kylän liepeiltä 1 829 metriin kohoavan Hohe Salven laelle." (http://www.aurinkomatkat.fi/itavalta/soll)

3500 asukkaan Söllin tunnus on aurinko.
Söllissä ihmiset hankkivat elantonsa matkailusta ja maataloudesta. Aluella on runsaasti hotelleja ja yösijoja tarjoavia pensionaatteja ja majataloja. Talvella laskettelijat kansoittavat kylän ja kesällä alue tarjoaa 120 km hyväkuntoisia patikkapolkuja. Turisti, jolla on vaelluskengät jalassa ja matkasauva kädessä, on yleinen näky Söllin kaduilla. Keskustan laitamilla lehmät laiduntavat aitauksissaan ja maamies korjaa heinäsatoaan. Gourmetillallistaan syövä lomailija saa avoimesta ulko-ovesta hajutervehdyksen pellolta, jolle on juuri levitetty lietelantaa. Kärpänen on tuttu kumppani illallispöydässä.

Tarjoilijat tekevät työtään perinneasuissa. Naisilla on valkeat puhvihihaiset paidat ja runsashelmainen liivihame. Miehet käyttävät nahkaisia polvihousuja henkseleineen.

Roomalaiskatolinen uskonto näkyy Söllin katukuvassa. Kylän keskipisteenä on Pietarin ja Paavalin kirkko, joka katoliseen tapaan on sisältä runsain kultauksin koristeltu. Kirkon kellojen kumahduksiin heräsimme joka aamu ennen seitsemää. Krusifikseja näkyi ravintoloiden seinillä ja katujen varsilla. Usein isokokoisen puisen krusifiksin ympärille oli laitettu kauniit kukkaistutukset. Paikalliset tervehtivät tuttuja ja tuntemattomia tirolilaisella tervehdyksellä "Grüss Gott!"

Elämä Söllissä on nykyaikaisen maaseututaajaman elämää. Sähkölaitteita käytetään ilmeisesti vähemmän kuin Suomessa, sillä hotellihuoneestamme löytyi pistorasiat vain kahdelle sähkölaitteelle. Respasta saatu jatkojohto pelasti tilanteen.

Kylässä on paljon kaunista katseltavaa. Kaksikerroksisia taloja kiertävät parvekkeet on koristeltu puuleikkauksin ja runsain kukkaistutuksin. Riippupetunioiden runsas ja tasainen kukinta kertoo kukkien huolellisesta hoidosta. Myös pihat pensaineen ovat huolella hoidettuja.

Talvella Söllissä lasketellaan, mutta kesäisinkin löytyy monenlaista tekemistä. Kylän leirintäalueen yhteydestä löytyy vapaa-ajankeskus, jossa voi pelata tennistä, minigolfia sekä paikallista biljardin ja minigolfin risteytystä pitballia. Kylän välittömässä läheisyydessä on Ahornseen tekojärvi "Panorama bath", joka on suosittu uimapaikka.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti